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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Caprinos e Ovinos. |
Data corrente: |
03/10/2000 |
Data da última atualização: |
31/08/2017 |
Autoria: |
DAMASCENO, J. C.; SANTOS, G. T. dos; CECATO, U.; SAKAGUTI, E. S.; ALCALDE, C. R.; BRANCO, A. F. |
Título: |
Consumo voluntário, digestibilidade e balanço de nitrogênio em ovinos recebendo palha de arroz amonizada em diferentes níveis de oferta. |
Ano de publicação: |
2000 |
Fonte/Imprenta: |
Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, MG, v. 29, n. 4, p. 1167-1173, 2000. |
DOI: |
http://dx.doi.org/10.1590/S1516-35982000000400030 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Resumo: Foi realizado um experimento com o objetivo de estudar os efeitos de níveis de oferta de palha de arroz amonizada com uréia no consumo voluntário (CMS) e na digestibilidade da matéria seca (DMS) e no consumo, na excreção, na digestibilidade e no balanço de N. Foram utilizados 15 ovinos adultos, machos, castrados, com peso médio de 63,8 kg, mantidos individualmente em gaiolas metabólicas. Os níveis de oferta de palha utilizados foram: 1,5; 3,0; 4,5; 6,0; e 7,5% do peso vivo (PV). Um suplemento (200 g/animal/dia de milho) foi utilizado para fornecer energia disponível aos microrganismos do rúmen. Não houve efeito do nível de oferta de palha sobre a DMS, a excreção de N na urina, a digestibilidade do N e o balanço de N, sendo os valores médios de 58,6%, 8,23 g/dia, 44,74% e 0,29 g/dia, respectivamente. Houve efeito linear do nível de oferta no consumo e excreção de N nas fezes. Os consumos de MS e MS digestível (MSD) aumentaram linearmente até os níveis de oferta de 3,0 e 4,3%, respectivamente. Estes níveis de oferta resultaram em 23,9 e 37,4% de sobras, respectivamente. Baseando-se no consumo de MSD acima das exigências de mantença (0,12 energia digestível Mcal/kgPV0,75), para maximizar o desempenho por unidade de palha ofertada, recomenda-se fornecer cerca de 123,05 g/kgPV0,75 de palha de arroz amonizada. Quando o objetivo for apenas atender a mantença dos animais, níveis inferiores a 123,1 g/kgPV0,75 são aceitos. Níveis superiores não são recomendados, pois haverá desperdício de palhas, sem haver incremento na resposta animal.
[Voluntary intake, digestibility and nitrogen balance in sheep fed ammoniated rice straw in different allowance levels].
Abstract: An experiment was conducted to study the effects of allowance of ammoniated rice straw on the voluntary intake (VI) and digestibility of dry matter (DMD), and on the intake, excretion, digestibility and N balance. Fifteen adult sheep, males, castrated, with average weight of 63.8 kg, individually kept in metabolic cages, were used. The levels of straw fed to the animals were: 1.5; 3.0; 4.5; 6.0 and 7.5% of live weight. A supplement (200 g/animal/day of corn) was used to supply available energy to the ruminal microorganisms. There was no effect of the level of straw offer on DMD, excretion of N in the urine, digestibility and balance of the N, and the average values were 58.6%, 8.23 g/day, 44.7% and 0.29 g/day, respectively. There was linear effect of the offer level on the intake and excretion of N in the feces. The DM and DMDs intake linearly increased up to 3.0 and 4.3%, respectively. These allowance levels produced 23.9 and 37.4% of orts, respectively. Based on the intake of DMD above the maintenance requirements (0.12 digestible energy Mcal/kgPV0.75), to maximize the animal performance per unit of straw fed is recommended to supply about 123.05 g/kgPV0.75 of ammoniated rice straw. When the objective is just to meet the maintenance requirement of the animals, levels lower than 123.05 g/kgPV0.75 are accepted. Higher levels are not recommended, therefore there would be waste of straws without increment in the animal response. MenosResumo: Foi realizado um experimento com o objetivo de estudar os efeitos de níveis de oferta de palha de arroz amonizada com uréia no consumo voluntário (CMS) e na digestibilidade da matéria seca (DMS) e no consumo, na excreção, na digestibilidade e no balanço de N. Foram utilizados 15 ovinos adultos, machos, castrados, com peso médio de 63,8 kg, mantidos individualmente em gaiolas metabólicas. Os níveis de oferta de palha utilizados foram: 1,5; 3,0; 4,5; 6,0; e 7,5% do peso vivo (PV). Um suplemento (200 g/animal/dia de milho) foi utilizado para fornecer energia disponível aos microrganismos do rúmen. Não houve efeito do nível de oferta de palha sobre a DMS, a excreção de N na urina, a digestibilidade do N e o balanço de N, sendo os valores médios de 58,6%, 8,23 g/dia, 44,74% e 0,29 g/dia, respectivamente. Houve efeito linear do nível de oferta no consumo e excreção de N nas fezes. Os consumos de MS e MS digestível (MSD) aumentaram linearmente até os níveis de oferta de 3,0 e 4,3%, respectivamente. Estes níveis de oferta resultaram em 23,9 e 37,4% de sobras, respectivamente. Baseando-se no consumo de MSD acima das exigências de mantença (0,12 energia digestível Mcal/kgPV0,75), para maximizar o desempenho por unidade de palha ofertada, recomenda-se fornecer cerca de 123,05 g/kgPV0,75 de palha de arroz amonizada. Quando o objetivo for apenas atender a mantença dos animais, níveis inferiores a 123,1 g/kgPV0,75 são aceitos. Níveis superiores não são recomendados, pois haverá de... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Amonização; Balanco de nitrogênio; Consumo voluntário. |
Thesagro: |
Digestibilidade; Ovino; Uréia. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
Marc: |
LEADER 04031naa a2200265 a 4500 001 1519308 005 2017-08-31 008 2000 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttp://dx.doi.org/10.1590/S1516-35982000000400030$2DOI 100 1 $aDAMASCENO, J. C. 245 $aConsumo voluntário, digestibilidade e balanço de nitrogênio em ovinos recebendo palha de arroz amonizada em diferentes níveis de oferta. 260 $c2000 520 $aResumo: Foi realizado um experimento com o objetivo de estudar os efeitos de níveis de oferta de palha de arroz amonizada com uréia no consumo voluntário (CMS) e na digestibilidade da matéria seca (DMS) e no consumo, na excreção, na digestibilidade e no balanço de N. Foram utilizados 15 ovinos adultos, machos, castrados, com peso médio de 63,8 kg, mantidos individualmente em gaiolas metabólicas. Os níveis de oferta de palha utilizados foram: 1,5; 3,0; 4,5; 6,0; e 7,5% do peso vivo (PV). Um suplemento (200 g/animal/dia de milho) foi utilizado para fornecer energia disponível aos microrganismos do rúmen. Não houve efeito do nível de oferta de palha sobre a DMS, a excreção de N na urina, a digestibilidade do N e o balanço de N, sendo os valores médios de 58,6%, 8,23 g/dia, 44,74% e 0,29 g/dia, respectivamente. Houve efeito linear do nível de oferta no consumo e excreção de N nas fezes. Os consumos de MS e MS digestível (MSD) aumentaram linearmente até os níveis de oferta de 3,0 e 4,3%, respectivamente. Estes níveis de oferta resultaram em 23,9 e 37,4% de sobras, respectivamente. Baseando-se no consumo de MSD acima das exigências de mantença (0,12 energia digestível Mcal/kgPV0,75), para maximizar o desempenho por unidade de palha ofertada, recomenda-se fornecer cerca de 123,05 g/kgPV0,75 de palha de arroz amonizada. Quando o objetivo for apenas atender a mantença dos animais, níveis inferiores a 123,1 g/kgPV0,75 são aceitos. Níveis superiores não são recomendados, pois haverá desperdício de palhas, sem haver incremento na resposta animal. [Voluntary intake, digestibility and nitrogen balance in sheep fed ammoniated rice straw in different allowance levels]. Abstract: An experiment was conducted to study the effects of allowance of ammoniated rice straw on the voluntary intake (VI) and digestibility of dry matter (DMD), and on the intake, excretion, digestibility and N balance. Fifteen adult sheep, males, castrated, with average weight of 63.8 kg, individually kept in metabolic cages, were used. The levels of straw fed to the animals were: 1.5; 3.0; 4.5; 6.0 and 7.5% of live weight. A supplement (200 g/animal/day of corn) was used to supply available energy to the ruminal microorganisms. There was no effect of the level of straw offer on DMD, excretion of N in the urine, digestibility and balance of the N, and the average values were 58.6%, 8.23 g/day, 44.7% and 0.29 g/day, respectively. There was linear effect of the offer level on the intake and excretion of N in the feces. The DM and DMDs intake linearly increased up to 3.0 and 4.3%, respectively. These allowance levels produced 23.9 and 37.4% of orts, respectively. Based on the intake of DMD above the maintenance requirements (0.12 digestible energy Mcal/kgPV0.75), to maximize the animal performance per unit of straw fed is recommended to supply about 123.05 g/kgPV0.75 of ammoniated rice straw. When the objective is just to meet the maintenance requirement of the animals, levels lower than 123.05 g/kgPV0.75 are accepted. Higher levels are not recommended, therefore there would be waste of straws without increment in the animal response. 650 $aDigestibilidade 650 $aOvino 650 $aUréia 653 $aAmonização 653 $aBalanco de nitrogênio 653 $aConsumo voluntário 700 1 $aSANTOS, G. T. dos 700 1 $aCECATO, U. 700 1 $aSAKAGUTI, E. S. 700 1 $aALCALDE, C. R. 700 1 $aBRANCO, A. F. 773 $tRevista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, MG$gv. 29, n. 4, p. 1167-1173, 2000.
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Registro original: |
Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC) |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Pecuária Sul. |
Data corrente: |
13/02/2020 |
Data da última atualização: |
21/02/2020 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
SMITH, M. N.; SCHITTI, J.; GONÇALVES, N.; MINOR, D.; ALMEIDA, D. R. A. de; ROCHA, D. G.; ARAGÓN, S.; MENIN, M.; GUEDES, M. C.; TONINI, H.; SILVA, K. E. da; ROSA, D. M.; NELSON, B. W.; CORDEIRO, C. L. O.; OLIVEIRA JUNIOR, R. C. de; SHAO, G.; SOUZA, M. S.; MCMAHON, S.; ALMEIDA, D.; ARAGÃO, L. E. O. C.; LIMA, N. Z. de; OLIVEIRA, G. de; ASSIS, R. L. de; CAMARGO, J. L.; MESQUITA, R. G.; SALESKA, S. R.; BRESHEARS, D. D.; COSTA, F. R. C.; STARK, S. C. |
Afiliação: |
MARIELLE NATASHA SMITH, Michigan State University; JULIANA SCHITTI, INPA; NATHAN GONÇALVES, Michigan State University; DAVID MINOR, University of Maryland College Park; DANILO ROBERTI ALVES DE ALMEIDA, USP/ESALQ; DANIEL GOMES ROCHA, INPA; SUSAN ARAGÓN, UFOPA; MARCELO MENIN, UFAM; MARCELINO CARNEIRO GUEDES, CPAF-Amapá; HELIO TONINI, CPPSUL; KATIA EMIDIO DA SILVA, CPAA; DIOGO MARTINS ROSA, INPA; BRUCE W NELSON, INPA; CARLOS LEANDRO OLIVEIRA CORDEIRO, IIS; RAIMUNDO COSME DE OLIVEIRA JUNIOR, CPATU; GANG SHAO, Michigan State University; MENDELL S. SOUZA, UFOPA; SEAN MCMAHON, Smithsonian Environmental Research Center (SERC); DANIEL ALMEIDA, UFOPA; LUIZ E. O. C. ARAGÃO, INPE; NICOLAS ZASLAVSKY DE LIMA, UFOPA; GABRIELA DE OLIVEIRA, University of Kansas; RAFAEL LEANDRO DE ASSIS, INPA; JOSÉ L. CAMARGO, INPA; RITA G MESQUITA, INPA; SCOTT R SALESKA, University of Arizona; DAVID D. BRESHEARS, University of Arizona; FLAVIA REGINA CAPELLOTTO COSTA, INPA; SCOTT C. STARK, Michigan State University. |
Título: |
Variations in Amazonian forest canopy structure and light environments across environmental and disturbance gradients. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
In: AGU FALL MEETING, 2019, San Francisco. Anais... San Francisco: AGU, 2019. |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Paper 499657. |
Conteúdo: |
A critical problem in tropical forest ecology is understanding how vegetation structure and function vary over environmental gradients. The degree to which forest structure changes across the Amazon basin and the role of environmental variability in shaping forest structure and dynamics are poorly characterised, despite the importance of these forests for regional and global climate. To address these challenges, we connected 10 years of investigations to amass a large database of ground-based profiling canopy lidar (PCL) data from 297 Amazon forest plots across large-scale environmental and disturbance gradients. Mean annual precipitation varied from 1,963 to 3,159 mm, number of dry season months from 0 to 5, and plot soil types covered about half of the variation in phosphorus, exchangeable cation, and soil physical property values observed in Amazonia. We quantified detailed metrics of vertical and horizontal structure and canopy light environments. Forest structure varied considerably across plots; maximum canopy height ranged from 6.1 to 35.7 m, gap fraction from 0.00 to 0.36, LAI from 0.5 to 7.3, rugosity from 1.5 to 7.5 m, and the relative height of 50% light transmission from 0.3 to 0.8. Disturbed sites exhibited almost twice the level of variation (SD) to non-disturbed sites for many metrics. Vertical leaf area density (LAD) profiles also showed high between plot variability, especially at low and high relative canopy heights. Plots with similar LAD profiles sometimes exhibited different distributions of ?canopy photic environment layers??where canopy leaf area is separated into photic environment layers by depth from canopy surface. This demonstrates that LAD profiles alone are insufficient for characterising canopy environments, essential to light-driven regeneration and carbon cycle processes. In addition, we evaluated relationships between lidar metrics and environmental variables extracted from geospatial layers. Our dataset allows a unique and detailed multi-site analysis of canopy structure and environments across the Amazon, including regions with little or no lidar sampling. Examining how structural attributes alter across environmental gradients is critical to understanding how current and future climate influences Amazonian forest structure, function, and dynamics. MenosA critical problem in tropical forest ecology is understanding how vegetation structure and function vary over environmental gradients. The degree to which forest structure changes across the Amazon basin and the role of environmental variability in shaping forest structure and dynamics are poorly characterised, despite the importance of these forests for regional and global climate. To address these challenges, we connected 10 years of investigations to amass a large database of ground-based profiling canopy lidar (PCL) data from 297 Amazon forest plots across large-scale environmental and disturbance gradients. Mean annual precipitation varied from 1,963 to 3,159 mm, number of dry season months from 0 to 5, and plot soil types covered about half of the variation in phosphorus, exchangeable cation, and soil physical property values observed in Amazonia. We quantified detailed metrics of vertical and horizontal structure and canopy light environments. Forest structure varied considerably across plots; maximum canopy height ranged from 6.1 to 35.7 m, gap fraction from 0.00 to 0.36, LAI from 0.5 to 7.3, rugosity from 1.5 to 7.5 m, and the relative height of 50% light transmission from 0.3 to 0.8. Disturbed sites exhibited almost twice the level of variation (SD) to non-disturbed sites for many metrics. Vertical leaf area density (LAD) profiles also showed high between plot variability, especially at low and high relative canopy heights. Plots with similar LAD profiles sometime... Mostrar Tudo |
Thesagro: |
Climatologia; Ecologia Florestal; Floresta Tropical. |
Thesaurus NAL: |
Climatology; Forest ecology; Tropical forests. |
Categoria do assunto: |
K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal |
Marc: |
LEADER 03844naa a2200541 a 4500 001 2120544 005 2020-02-21 008 2019 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aSMITH, M. N. 245 $aVariations in Amazonian forest canopy structure and light environments across environmental and disturbance gradients.$h[electronic resource] 260 $c2019 500 $aPaper 499657. 520 $aA critical problem in tropical forest ecology is understanding how vegetation structure and function vary over environmental gradients. The degree to which forest structure changes across the Amazon basin and the role of environmental variability in shaping forest structure and dynamics are poorly characterised, despite the importance of these forests for regional and global climate. To address these challenges, we connected 10 years of investigations to amass a large database of ground-based profiling canopy lidar (PCL) data from 297 Amazon forest plots across large-scale environmental and disturbance gradients. Mean annual precipitation varied from 1,963 to 3,159 mm, number of dry season months from 0 to 5, and plot soil types covered about half of the variation in phosphorus, exchangeable cation, and soil physical property values observed in Amazonia. We quantified detailed metrics of vertical and horizontal structure and canopy light environments. Forest structure varied considerably across plots; maximum canopy height ranged from 6.1 to 35.7 m, gap fraction from 0.00 to 0.36, LAI from 0.5 to 7.3, rugosity from 1.5 to 7.5 m, and the relative height of 50% light transmission from 0.3 to 0.8. Disturbed sites exhibited almost twice the level of variation (SD) to non-disturbed sites for many metrics. Vertical leaf area density (LAD) profiles also showed high between plot variability, especially at low and high relative canopy heights. Plots with similar LAD profiles sometimes exhibited different distributions of ?canopy photic environment layers??where canopy leaf area is separated into photic environment layers by depth from canopy surface. This demonstrates that LAD profiles alone are insufficient for characterising canopy environments, essential to light-driven regeneration and carbon cycle processes. In addition, we evaluated relationships between lidar metrics and environmental variables extracted from geospatial layers. Our dataset allows a unique and detailed multi-site analysis of canopy structure and environments across the Amazon, including regions with little or no lidar sampling. Examining how structural attributes alter across environmental gradients is critical to understanding how current and future climate influences Amazonian forest structure, function, and dynamics. 650 $aClimatology 650 $aForest ecology 650 $aTropical forests 650 $aClimatologia 650 $aEcologia Florestal 650 $aFloresta Tropical 700 1 $aSCHITTI, J. 700 1 $aGONÇALVES, N. 700 1 $aMINOR, D. 700 1 $aALMEIDA, D. R. A. de 700 1 $aROCHA, D. G. 700 1 $aARAGÓN, S. 700 1 $aMENIN, M. 700 1 $aGUEDES, M. C. 700 1 $aTONINI, H. 700 1 $aSILVA, K. E. da 700 1 $aROSA, D. M. 700 1 $aNELSON, B. W. 700 1 $aCORDEIRO, C. L. O. 700 1 $aOLIVEIRA JUNIOR, R. C. de 700 1 $aSHAO, G. 700 1 $aSOUZA, M. S. 700 1 $aMCMAHON, S. 700 1 $aALMEIDA, D. 700 1 $aARAGÃO, L. E. O. C. 700 1 $aLIMA, N. Z. de 700 1 $aOLIVEIRA, G. de 700 1 $aASSIS, R. L. de 700 1 $aCAMARGO, J. L. 700 1 $aMESQUITA, R. G. 700 1 $aSALESKA, S. R. 700 1 $aBRESHEARS, D. D. 700 1 $aCOSTA, F. R. C. 700 1 $aSTARK, S. C. 773 $tIn: AGU FALL MEETING, 2019, San Francisco. Anais... San Francisco: AGU, 2019.
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